Doen

Waar kan ik op tocht met een natuurgids?


In zowat alle grote natuurdomeinen kun je een rondleiding boeken of aansluiten bij zo’n geïnspireerde natuurtocht. Geen saaie, standaard wandeling, wel een originele manier om die natuur te ontdekken.

Zwin Natuur Park

In het Zwin kun je bijvoorbeeld de Zwin Challenge aangaan of kokkerellen met Zwinplanten en -kruiden.

 

> Meer info

 

> Meer Knokke-Heist

Doornpanne

De Doornpanne kun je bij valavond verkennen, op zoek gaan naar die wilde pony’s en ezels, geneeskrachtige kruiden en kriebelbeestjes zoeken in de duinen of je wagen aan een wandelzoektocht. De Doornpanne stuurt je ook op kustsafari en laat je aquariumsnuisteren. En wie met kinderen of kleinkinderen op stap is, amuseert zich ongetwijfeld met Boslympische Spelen.

 

> Meer info

 

> Meer Koksijde-Oostduinkerke

De Uitkerkse Polder

Kleine groene rakkers amuseren zich dan weer tijdens het natuurbeleefparcours in de Uitkerkse polder. Amper een kilometer lang, maar toch goed voor tien uitdagende stopplaatsen. Met een groep op stap? Reserveer dan de orchideeëntocht of speur naar broedvogels of vriezeganzen.

 

> Meer info

 

> Meer Blankenberge

Natuurpunt

Daarnaast organiseert Natuurpunt ook geregeld rondleidingen in de domeinen die zij beheren. En daar zitten ook minder bekende groenplekken tussen zoals de Warandeduinen, de Paelsteenpanne, de Snipgate, de Hoge Blekker, de Kijkuit, de Oostvoorduinen, de Oosteroever, de Puidebroeken, Park 58, de Schapenweide en de Schuddebeurze. Poëtische plekken die niet imponeren met hun omvang, maar wel met hun verscheidenheid.

 

> Meer info

Geleide gidsbeurten voor groepen in De Panne

Boek via Toerisme De Panne jouw wandeling op maat, onder begeleiding van een gediplomeerde gids. Maak je keuze uit een ruime waaier aan wandelingen, gaande van een verrijkende natuurwandeling tot een gedetailleerde erfgoedwandeling.

Prijs: € 60 per gidsbeurt van 2 uur.

Info en boekingen: Toerisme De Panne | 058-42 18 18 | toerisme@depanne.be

Er zijn dan ook vele redenen om voor zo’n natuurgids te kiezen. Je krijgt niet alleen een deskundige uitleg geserveerd, vaak kom je ook op plekken die fragiel zijn en daardoor niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Of bevoorrechte ontdekkingstochten die je gegarandeerd zullen bijblijven. Wil je zo’n onbekend kusthoekje liefst door de ogen van een kustbewoner ontdekken? Ga dan op pad met een Belgian Coast Greeter die je op sleeptouw neemt buiten de platgetreden paden. En dat helemaal gratis.

 

 

Waar koop ik een vogelgids?

We kopen massaal vogelgidsen om er achter te komen welk gefladder we in het vizier hebben. En met zijn vele natuurparken is zo’n naslagwerk aan de Kust uiteraard bijzonder handig. Je exemplaar thuis vergeten of pas tijdens je Kustvakantie in de ban geraakt? Geen nood! Boekenwinkels met een aangepast Kustaanbod bij de vleet. Zo zijn er maar liefst zeven Standaard Boekhandels aan de Kust (in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Blankenberge en Knokke) en in Oostende kun je ook een kijkje nemen bij Boekhandel Corman. Een boekenwinkel met een reputatie, gerund door boekenfanaten. Het adres bij uitstek dus om je literair te laten adviseren of eindeloos te verdwalen. Vogelaars komen verder aan hun trekken in de nieuwe shop van Het Zwin. En die shop is ook toegankelijk als je geen ticket koopt. Je vindt er natuurboeken voor kenners én beginners. Van het mooie ‘Het Zee Boek’ over ‘Het heel grote Vogelboek’ tot ‘Mindful Wandelen’. Of mag het een voederhuisje of een Zwin-biertje zijn?

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF