Doen

Waar verschalk ik de massa?

 

De Kust grossiert in eenzame natuurplekken. Plekken waar je nooit over de koppen loopt en je dus bijna in je eentje geniet. Elke badstad heeft zijn eigen verborgen hoekjes en uiteraard zijn er ook een aantal uitschieters waarvoor je speciaal naar de Kust afzakt.

Oostende

De Oosteroever bijvoorbeeld. Te bereiken via een kunstzinnige overzetboot die je gratis van het centrum van Oostende naar die andere wereld voert. Vlakbij en tegelijkertijd ver weg van alle drukte. Een eindeloos duinenlandschap, een eenzaam strand, wat authentieke vissersambiance en Fort Napoleon dat een bevoorrecht zicht op al dat moois serveert.

 

> Meer Oostende

 

 

Knokke-Heist

In het Zoute vind je verstilde rust in het schattige Dominicanenkerkje. Deze spierwitte minikerk bevindt zich nochtans op een zucht van het strandgejoel. 

 

> Meer Knokke-Heist

 

 

Blankenberge

Ook in de Uitkerkse polder, in Blankenberge hoor je de stilte. Hoewel, écht stil wordt het in dit natuurgebied tussen Blankenberge en Wenduine nooit helemaal. Daar zorgen de grutto, kievit, kluut en tureluur voor. Een uitkijktoren gunt je een ongehinderde blik op het open landschap en in de vier vogelkijkhutten sla je al dat gefladder ongestoord gade.

 

> Meer Blankenberge

 

 

 

Bredene

Ook de Visserskapel in Bredene ligt er vaak verlaten bij. Deze bijzondere plek is het geliefde bedevaartsoord van de Vlaamse vissers en treft je recht in het hart. Hele tragedies spelen zich af op deze muren. Boten vergaan, kapseizen of verdwijnen van de radar. Bloemen, geknutselde schelpenkransen en foto’s, kaartjes en prenten herinneren aan die overleden vissers en matrozen. En doordat je hier nooit hoeft te drummen, kun je uitgebreid je tijd nemen.

 

> Meer Bredene

 

 

Wenduine

Ook wie langs de vloedlijn van de ene badstad naar de andere slentert, doet dat in alle rust. En nu en dan bots je op een verborgen parel. Tearoom Westhinder bijvoorbeeld, een rustpunt pal op het strand tussen Wenduine en De Haan waar je op adem komt bij een frisse sangria of een stel huisgemaakte garnaalkroketten.

 

> Meer De Haan-Wenduine

 

 

Koksijde

In het hinterland tref je nog meer peis en vree. In het lieflijke Wulpen, net achter de kustlijn van Koksijde, wachten de Koksijde01 en Koksijde02. Geluidloze electroboten die je laten dobberen op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en ondertussen tal van pittoreske panorama’s serveren. Van families kwebbeleenden over ontroerende dorpszichten tot en met een bende wielertoeristen. Zo ontroerend eenzaam kan de Kust zijn.

 

> Meer Koksijde-Oostduinkerke

 

 

Waar leer ik vissen?

Geen betere plek om te leren vissen dan aan de Kust. Want hier trekken vissers nog altijd elke dag de zee in, op zoek naar hun vangst van de dag.

Oostende

De Crangon, aangemeerd bij de Oostendse vuurtoren, is een traditionele garnalenschuit die je drie uur lang toont hoe het er op zo’n schip aan toe gaat. De garnalen worden ter plekke gesorteerd, gespoeld, gekookt en zo snel mogelijk afgekoeld. En je mag volop de handen uit de mouwen steken.

 

> Meer Oostende

Oostende

Genoeg garnalen opgevist, dan is een tocht met de Marcella misschien meer je ding. Je hengelt op zee en de kapitein leert je met zijn 30 jaar ervaring de kneepjes van het sportvisvak. Alle vis die je vangt, mag je meenemen om thuis te verorberen. Levende vers dus.

Oostende

Nog in Oostende ligt ook Captain Blue op je te wachten. Ervaring is niet nodig, jong en oud zijn welkom. De kapitein speurt de vis op en luidt dan de sirene. Het sein om de hengels uit te werpen.

Nieuwpoort

Nieuwpoort ga je zeevissen met Jonathan. Sterker zelfs, je kunt zelfs een halve dag makreelvissen. Vergeet je frigobox niet, kwestie van niet met lege handen huiswaarts te keren. Of wil je liever ankervissen of wrakvissen? Ook dat kan, de kapitein is immers ook duiker. Zeevissers vangen ’s zomers vooral makreel, roodbaars en geep. In het voor- en najaar is het de beurt aan kabeljauw, schar, wijting en platvis.

 

> Meer Nieuwpoort

Je kunt ook gewoon van de gezonde zeelucht genieten en al dat hengelen van op afstand gadeslaan en wie makkelijk zeeziek is, haalt zijn vis gewoon in een van de gereputeerde visboetieks.

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF