Doen

Watersporten aan zee

 

BELANGRIJK: Lees alle maatregelen rond watersport in tijden van Corona via deze link
 
Kiten op zee

Actief op zee

De echte beachboys en -girls die gaan het water op! Proef de zee op je lippen en ervaar de kracht van wind en water. Je gaat voor een ontegensprekelijke topervaring. Ook wanneer je denkt dat je niet sportief of avontuurlijk genoeg bent, vind je zeker een watersportactiviteit die op je lijf is geschreven. Kies voor raften of kajakken, suppen of stand up-peddle, surfen, kiten en wees niet bang om ook een beetje nat te worden. Hou je het liever ietsje droger? Wat dacht je van een initiatie zeilen, wavekarten...?

Ben je er nog niet helemaal aan uit? Ga dan zeker eens langs bij een strand- of yachtclub aan de Kust. Zij helpen je ongetwijfeld verder bij je zoektocht en keuze!

Zeilen op zee
Zeilen op zee

Bart Kaël zong het uit volle borst 'zeil je voor het eerst, dan sla je een flater'. Eerlijk waar, het hoeft niet echt zo te gaan. Ook wie totaal geen ervaring heeft, kan een initiatie zeilen op zee doen. Een echte aanrader trouwens!

Wat is zeilen?
Je vaart met een zeilboot op zee. Je geeft je boot vaarkracht door te werken met je zeilen.
Je hebt twee types zeilen. Zeezeilen kan je doen met een kajuitjacht. Dit is een zeilboot waar je ook een kajuit in hebt. Anderzijds kan je ook gaan zeilen met een zwaardboot of een catamaran (catamaranzeilen vind je in detail hieronder). Een zwaarboot is een klein zeilboot waar geen kajuit in zit.

Hoe gaat het in zijn werk?
Je krijgt een grondige uitleg en kennismaking met alles wat te maken heeft met zeilen en de zeilboot. Zo leer je alles over begrippen als overstag, afvallen, bakboord... Na de nodige informatie en instructies ga je het water op. Met de nodige begeleiding vaar je actief met de zeilboot op zee.

Waar kan je zeilen?
Zeezeilers kunnen op verschillende plaatsen terecht aan de Kust: 

Vertekken vanaf een jachthaven met een kajuitjacht:

Vanop het strand:

TIP! Liever nog niet zeilen op zee? Je kan ook leren zeilen op de Spuikom in Oostende, het Spaarbekken in Nieuwpoort of bij Lakeside Paradise.

Praktische info over zeilen

Ben je nog op zoek naar wat praktische info voor dat je aan je zeiltocht begint? Alles wat je moet weten over de vereisten voor het zeilen, de juiste zeiluitrusting, veiligheidsregels en -tips voor de zeiltocht en informatie over zeilen met kinderen gegeven vind je hier terug.

een initiatie surfen op zee
Surfen

Altijd al eens willen surfen of ook wel golfsurfen? Maak je afspraak in een beachclub aan de Kust. Je kan er letterlijk in iedere club terecht om te surfen op het water.

Wat is surfen precies?

Surfen is als het ware 'rijden' (zonder wielen) op de golven en branding. Het een watersport waarbij je jezelf door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand laat drijven op een surfplank. Spectaculaire ritten op golven lukken je wel pas na de nodige (jaren) ervaring. Maar een eerste 'zoef' op het water kan je wel al tijdens een eerste initiatie.

Waar kan je dit leren?

In iedere strandclub aan de Kust kan leren surfen.

Suppen op zee
Stand up-Paddle

Of ook wel suppen of peddle surfen genoemd. Geen Hollywoodster die het niet doet... en daar is een goeie reden voor. Want deze sport zou jet het gedroomde lijf bezorgen zonder al te veel labeur en met bakken pret.

Wat houdt deze sport precies in?
Je hebt een board en een peddle nodig... en uiteraard de zee. Je peddelt of roeit eigenlijk rechtopstaand op je board.

Hoe gaat het in zijn werk?
Zoek je evenwicht en sta rechtop je board. Dankzij de peddle kan je sturen. Het lijkt en klinkt moeilijker dan het is, want het goeie nieuws is dat je deze sport snel onder de knie krijgt. Ga voor een basiscursus langs bij een beachclub die je snel op weg helpt...

Waar kan je deze sporten uitoefenen?

De SUP-rage heeft zich verspreid langs de hele kustlijn. Je kan bij volgende clubs terecht:

Kitesurfen op zee
Kitesurfen

Het beste van twee werelden... stevig op de grond of in het water starten en dan af en toe eens met de voeten de lucht in gaan. Pure adrenaline!

Wat houdt het precies in?

Kitesurfen is (heel) kort door de bocht vliegeren op zee... Eens je strandkiten onder de knie hebt, kan je het water op. De kite geeft je de nodige kracht om gewaagde moves uit te voeren vanaf je surfplank.
Kitesurfen is een variant op windsurfen (zie verder).

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf een kleine surfplank laat je jezelf voort trekken door een kite. Door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog en ver springen.

Waar kan je deze sporten uitoefenen

 

 

Windsurfen op zee
Windsurfen

Windsurfen noemen ze soms ook wel plankzeilen. Je haalt je snelheid op je surfplank doordat er een zeil op gemonteerd staat. Zeiltechnieken toepassen! Voo deze sport heb je wel de nodige wind nodig, wat zorgt voor een totale belevenis.

Wat houdt deze sport precies in?
Deze watersport wordt dus beoefend met een surfplank waarop een mast met een zeil is gemonteerd. Je gebruikt ook een giek om het zeil te bedienen en er zit een vin onder de surfplank. Voor beginnelingen is er ook in het midden van de plank een zwaard gemonteerd dat vermijdt af te drijven.
In tegenstelling tot golfsurfen zijn er om te kunnen windsurfen geen grote golven nodig, maar uiteraard wel voldoende wind.

Hoe gaat het in zijn werk?
Windsurfen is niet meer zo log en zwaar al het vroeger was. Ook voor beginnelingen is er dus zeker hoop. Je kan op zee windsurfen, maar een eerste oefening wordt vaak gedaan op 'stil' water zoals bijvoorbeel op het spaarbekken van Nieuwpoort.

Waar kan je deze sporten uitoefenen?

Verschillende clubs helpen je verder:

Catamaran varen op zee
Catamaranzeilen

Als zeilboot is een catamaran een cool exemplaar. Zelfs bij een eerste ervaring kan je al wat mee helpen. Durf je aan de boot te hangen.

Wat houdt deze sport precies in?
Je vaart eigenlijk - kort door de bocht met een vaartuig bestaande uit twee drijvende delen (de rompen) en een zeil. 

Hoe gaat het in zijn werk?
De twee drijvende rompen zijn boven de waterlijn parallel aan elkaar gemonteerd zijn. Daardoor heeft een catamaran een grote aanvangsstabiliteit, terwijl het wel een lage weerstand heeft. Dat zorgt er voor dat ze een grotere snelheid kunnen halen dan gewone vaartuigen.

Waar kan je deze sporten uitoefenen?
Verschillende clubs helpen je verder:Watersportclub Windhaan De Haan

Met de steun van:

Logo Impulsprogramma Kust - IPK

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF