Doen

Wies Mehuys van Spermaliehoeve

POP-UP OP HISTORISCHE SPERMALIEHOEVE IN DE POLDERS

Genieten van vers gedraaid hoeveijs, vruchtensappen en streekbieren van brouwerij Jus de Mer in een prachtig kader. De Spermaliehoeve uitgebaat door Wies Mehuys is een monumentale vierkantshoeve die exact honderd jaar geleden na de Eerste Wereldoorlog werd heropgebouwd. In de schaduw van de boom op de binnenplaats vind je een ideale pleisterplek na of tijdens een wandeling en fietstocht.


Ontdek het verhaal van Wies


Student-ondernemer Wies Mehuys (21) baat de Spermaliehoeve pop-up uit

“Er werden hier al verschillende series opgenomen”
 

De Spermaliehoeve is een begrip in Middelkerke. De monumentale vierkantshoeve werd honderd jaar geleden na de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd, maar zijn wortels reiken veel verder in de geschiedenis. Al in de 12e eeuw vestigden de cisterciënzerinnen zich hier om de polders te ontginnen. Wies groeide, als vierde generatie Mehuys, op in de voormalige abdijhoeve. “Ik zou nergens anders willen wonen.”

 

Vader Jo is de landbouwer. Moeder Ann-Sophie ontfermt zich over het hoevetoerisme en de taalkampen. Zonen Wies en Benjamin helpen mee op alle vlakken. “Op de Spermaliehoeve is er altijd beweging. Tijdens de week gaan er kampen door en in het weekend ontvangen we logies. Er is altijd wel wat te doen en te beleven.”
 

Wie studeert KMO-management. Zijn studies stuurden hem in de richting van een verbreding van de hoeve-activiteiten. “Papa gaf me de basis voor het boerenvak mee. Poldergrond is heel andere grond dan in het binnenland. Het is hard en heel vruchtbaar. De natuur dwingt je om daar duurzaam mee om te gaan. Het ploegwerk gebeurt voor de winter. Gewassen als tarwe, suikerbieten en gras gedijen hier goed.”
 

Een kustganger is Wies naar eigen zeggen niet, tenzij buiten het seizoen een wandeling met de voeten in de branding. Wind in de haren en de opspattende golven tegen de benen.

 

Beschermd erfgoed

Via zijn moeder kreeg Wies de passie voor innovatie mee. Grootvader Godfried, peter van Wies, was pionier van het hoevetoerisme in Vlaanderen. “Het idee voor een pop-up rijpte gaandeweg. Het gebeurt wel vaker dat passanten een kijkje komen nemen op de binnenplaats. Onze hoeve is beschermd erfgoed en dat vertaalt zich in een gezonde interesse van de vele bezoekers. We hopen om via de pop-up meer mensen te laten kennismaken met het erfgoed en de boerenstiel. Vandaar ook dat we de kaart van de korte keten – producten trekken. Ik bereid dagelijks vers hoeveijs en we verkopen vruchtensappen en streekbieren.”
 

Klanten zoeken een plekje op de binnenplaats waar een grote boom voor de nodige schaduw zorgt. In de historische schuur staat prachtig landbouwalaam dat soms wel honderd jaar oud is. “De verhalen die met de Spermaliehoeve verbonden zijn, kan je niet op één hand tellen. Mijn grootvader vertelde ze graag. De hoeve werd bijvoorbeeld al vaak gebruikt als decor voor filmopnames. Senne Rouffaer, beter bekend als kapitein Zeppos, kwam hier al filmen. We hebben een tiental van die verhalen uitgewerkt voor onze bezoekers.”

Wandelaars kunnen vanaf de Spermaliehoeve de polders intrekken met de wandeling ‘In ’t Blote’ (6,5 km). “Het is zo’n beetje mijn loopparcours. Ik hou van de rust en stilte in de polders.” Het fietsnetwerk passeert voor de deur. Er ligt ook een fietsfolder klaar voor wie dat wenst. Voor de deur is een ruime parking. Je komt te voet de grote dreef opgewandeld naar de binnenplaats.

 

Spermaliehoeve pop-up, Brugsesteenweg 41, Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke). In juli en augustus elke namiddag van 13 tot 17 uur. In september op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Info: www.spermaliehoeve.be

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF