Eten & drinken
Zee van Smaak

Zoete kustklassiekers

Zoete mondjes komen aan de Kust helemaal aan hun trekken. De zogenaamde zoete zondes zijn overal te vinden aan zee. Van ijssalons tot wafelbars. Kies je favoriete zoetigheid en laat je helemaal verleiden.
En er zijn zo van de klassiekers die een uitje aan zee zo typisch maken. Of je nu kiest voor een zomerse verfrissing of een winterse opwarmer... Deze zoetigheden smaken aan zee altijd net dat ietsje beter!

ijsje likken met oma
Ijsjes! Ijsjes! Ijsjes!

Ja, met een bezoek aan de Kust is een ijsje onlosmakelijk verbonden. Kies voor een hoorntje of voor een coupe en geniet van het koude zoet op je tong. En er zijn zo van die adresjes waar een ijsje nog niet iets beter lijkt te smaken. Feeling nam de proef op de som en ging op pad om de beste adresjes te vinden.

Feeling verklapt je hier hun beste ijsadresjes

Wafels met suiker en slagroom
Wafels!

Met suiker of slagroom? Heerlijke wafels gaan er altijd in! En 'Belgian waffles' smaken ook het beste aan de Kust. Culinair journalist Alexander Lobrano van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal trok langs onze Kust op wafeltocht. Volgens Lobrano staat de wafel als Belgisch uitgangsbord op gelijke hoogte met ons bier en frietjes.
Lobrano selecteerde topadresjes waar hij de verrukkelijkste wafels proefde.

Proef mee met Lobrano en zijn topadresjes

Berlijnse Bollen op het strand
Boules de Berlin

Een heerlijk stukje Kust-erfgoed: boules de Berlin of Boules de L'Yser op het strand. Vroeger zag je de heren in nette witte jassen met hun Berlijnse bollen op het strand verkopen. Nu is deze traditie fel verminderd. Je kan de bollen overal nog vinden, maar vooral in Blankenberge vindt je nog Boules de Berlin-verkopers op strand.

Lekkere babelutten aan de Kust
Babelutten!

Deze lekkere snoep is een echte klassieker. Het legendarische snoepje werd gemaakt door Rosalie die de boterbabbelaars maakte met het recept dat ze ooit van haar moeder leerde. Ze verpakte de snoepjes in een mooi papiertje en verkocht ze aan rijke Engelse en Franse kinderen die aan de Kust verbleven. Het snoepje viel in de smaakt en kreeg de naam 'Babbelutte (naar het Franse woord voor babbelaars). Rosalie kreeg de bijnaam Mère Babelutte of Moeder Babelutte.

Leuk om weten! Ook de stoere zeevaarders waren gek op het snoepje. Zij namen ze mee tijdens hun zeereizen omdat het snoepje hen energie gaf.

Ondertussen vind je de Babelutten in verschillende winkeltjes aan de Kust terug.

perfecte pannenkoeken
Perfecte pannenkoeken

Pannenkoeken! Een magisch toverwoord dat jong en oud blij maakt. De typische Vlaamse koek kan je overal aan de Kust vinden. Een uniek adresje in deze categorie is zeker wel 't Fietskotje in Bredene. Hier bakken ze pannenkoeken letterlijk aan de lopende meter. Zo kies je voor de specialiteit die per meter of halve meter wordt verkocht. Er zijn 60 variaties, maar de klassieker met bruine suiker is zeker top.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF