Joris De Vos van Schoenen Joris De Vos in Wenduine over zijn band met de Kust.

Kustambassadeur Joris De Vos van Schoenen De Vos in Wenduine

Joris De Vos van Schoenen De Vos over zijn band met de Kust.

‘Zon, zee en strand zijn voor ons dagelijkse kost. Alles kan, niets moet, in Wenduine primeert die vakantiesfeer, ook als je wel lange dagen maakt.

Wie? Joris De Vos is de zesde generatie die Schoenen De Vos runt, al sinds 1840 een begrip in Wenduine (www.jorisdevos.be)

Kustontmoeting?
Soms hoef je het niet te ver te zoeken. En al helemaal niet als je de zesde generatie op rij bent met een duidelijke focus. ‘Ik zou graag eens van gedachten wisselen met Joannes De Vos (1822-1879) die Schoenen De Vos in 1840 oprichtte. Hij zou ongetwijfeld trots zijn dat we zovele jaren later nog steeds dezelfde koers varen.’

Kustambassadeur Joris De Vos van Schoenen De Vos in Wenduine

Een schoenenwinkel met een stamboom. Het bestaat. Bij Schoenen Joris De Vos zelfs al vele jaren, want vandaag is Joris De Vos, de zesde generatie aan zet. De winkel werd opgericht in 1840 en bevindt zich sinds 1845 op hetzelfde adres. ‘Zo weten onze vaste klanten ons altijd te vinden.’ En die vaste klanten komen vaak ook al generatieslang. ‘Ik ben zeer trots op het zout van de Noordzee dat door mijn aderen stroomt, maar ik ben net zo fier op de loyaliteit van onze klanten die uit alle hoeken van België komen. Velen van hen voor het eerst aan de hand van hun ouders die op hun beurt met hun ouders kwamen en zo verder…. Wij bestaan al generatieslang en heel wat van onze klanten zijn ons al generatieslang trouw. En dat is fantastisch.’ Wenduine blijft de ruggengraat van Schoenen De Vos en Joris werd zowat geboren en getogen tussen de schoenendozen. ‘Zo ben ik gestart en zo zal ik waarschijnlijk ook eindigen.’ Niet dat de tijd daarom blijft stilstaan. ‘Toen ik de zaak in 2016 overnam, hebben we meteen in een grote nieuwe winkel geïnvesteerd, kwestie van er mijn visie in te leggen en mee te evolueren.

Helder DNA

Net omdat altijd al duidelijk was dat schoenen sowieso in het DNA van de familie De Vos zit, werd er geen druk op Joris’ schouders gelegd. ‘Ik genoot alle vrijheid en kreeg alle kansen. En toch heb ik nooit getwijfeld, ik wou en zou de familietraditie verder zetten.’ Maar voor het zover was, was er tijd in overvloed om op het strand rond te hangen. ‘Al zolang ik me kan herinneren, speelt de zee een rol in mijn leven. Het epicentrum van mijn jeugd. Winter of zomer, je vond me op mijn surfplank.’ Dat vakantiegevoel is gebleven. ‘Zon, zee en strand zijn voor ons dagelijkse kost. Alles kan, niets moet, in Wenduine primeert die vakantiesfeer, ook als je wel lange dagen maakt.’ Zelfs ’s zomers, wanneer alles op volle toeren draait, blijft Joris genieten. ‘Want ook mijn leven draait dan overuren net omdat er hier tijdens die zomermaanden zoveel te beleven valt. Surfen, zeilen, shoppen, dineren, wandelen, … Geef toe, het zou zonde zijn om al die pret te missen.’

Kustambassadeur Joris De Vos van Schoenen De Vos in Wenduine
Kustambassadeur Joris De Vos van Schoenen De Vos in Wenduine

Verborgen parels?

  • Het Spioenkopje, te vinden bovenop de duinen of 31 meter boven de zeespiegel, is ongetwijfeld een van de meest romantische plekjes aan zee. Goed voor een uniek panorama.
  • Fijn dineren doe je in De Haan in restaurant Poincaré, in Wenduine is het genieten in Yelo.
  • De beste wafels eet je op de Zeedijk bij Dolfijntje of in Wafelhuis Annie.
  • Geen plek geschikter om bij te babbelen dan met je voetjes in het zand. Flesje rosé erbij, een al net zo roze zonsondergang en dan luisteren naar elkaars dag.

Hét mooiste zeezicht?
Ik bekijk het omgekeerd. Het liefst dobber ik achter de branding op mijn surfplank, wachtend op die ene golf. En ondertussen geniet ik van de passage op het strand, het zicht op de duinen en het Spioenkopje.

Kustgevoel?
‘Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud geeft perfect mijn kustgevoel weer.’