Kunstplekjes in Blankenberge

Art-nouveaugevels, een Belle Epoque Centrum en reusachtige baby’s die de gevel en het dak van het Casino bevolken. Blankenberge trakteert je op een resem bijzondere kunstverrassingen. Zet je schrap!

Erfgoed in Blankenberge

Art nouveau wandeling

Slenterend door de straten van de binnenstad word je overal herinnerd aan Blankenberges glorieuze belle-époqueverleden. Kuier langs de prachtige art-nouveaugevels met open loggia’s en fraaie tegeldecoratie en kijk geregeld omhoog om kleurige wandtegelfriezen met reigers, bloemen en pauwen, zee- en visserstaferelen te spotten. De Erfgoedwandeling ‘Op wandel door de belle époque en het interbellum’ zet je op het goede spoor.

Foto Arrangement Belle Epoque Centrum Blankenberge 3

Belle Epoque Centrum

In dit elegante Belle Epoque Centrum herbeleef je in drie gerestaureerde villa’s uit 1894 de gloriejaren van de belle époque. Een must voor klein en groot. In 2018 viert het centrum zijn tiende verjaardag en worden alle topstukken extra in de kijker gezet

Meer over het Belle Epoque Centrum

Blankenberge Paravang

Paravang

De paravang, het elegante windscherm aan de haven herinnert aan het rijke verleden van Blankenberge. Wandelen en rustig genieten in open lucht waren in de 19de eeuw de geliefkoosde bezigheden van de badgasten. De paravang mag dan al van 1908 dateren, vandaag is het nog steeds een trefpunt voor Blankenbergenaars en toeristen. Je vindt er ook het prachtige Beaufortwerk ‘Monument voor een Saltimbanque’ van Folkert De Jong.
Meer weten

Beaufortpareltje in Blankenberge:

De Baby’s van David Cerny in het Beeldenpark Beaufort in Blankenberge

De Baby’s van David Cerny

David Cerny creëerde zijn Baby’s, een groep sculpturen, naar aanleiding van de aanstelling van Praag tot culturele hoofdstad in 2000. Drie Baby’s uit deze groep maakten in 2006 deel uit van Beaufort02. De poppen, twee kruipend op de gevel terwijl een derde vanop het dak uitkijkt over de zee, vallen op door hun grote waterhoofden en zwarte lijven. Ze fungeren als prettige stoorzenders die de openbare rust en orde wat in de war brengen. Ze mogen er dan wel schattig uitzien, ze hebben ook een duister kantje. Het is Cerny’s manier om ons computertijdperk te hekelen. Of kritiek met een knipoog.

Meer weten

Belgium Pier blankenberge

De Belgium Pier

Deze 350 meter lange wandelbrug strekt zich uit over de zee tot aan het monumentale ronde gebouw. Hier vind je een gezellige taverne en een tentoonstellingsruimte.
Meer weten

Foto Arrangement Belle Epoque Centrum Blankenberge 1

Geleide wandelingen

Het Cultuurcentrum organiseert een aantal gratis, geleide wandelingen onder leiding van een gids. En dat met verschillende thema’s. Van een maritiem tracé tot een art-nouveautraject. Elke wandeltocht duurt zo’n twee uur en start meestal aan het nieuwe Infopunt Toerisme. Inschrijven is niet nodig, op tijd zijn wel. 

Zomersculpturen Blankenberge

Zomersculpturen

Zomersculpturen is de verzamelnaam voor de Beeldige Wandeling en het beeldenparcours van vzw ArtPro Art. In juli, augustus en september presenteren vijf kunstenaars hun werk op evenveel plekken in de stad. Een tiental kunstenaars van ArtPro Art stellen hun creaties voor rond de haven.

Meer info

OOK LEUK!

De Erfgoedwandeling laat je nog meer mooie plekjes in de badplaats ontdekken en trakteert je op tal van architecturale pareltjes.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF