Kunstplekjes in De Haan-Wenduine

Nostalgie troef in De Haan en Wenduine. In de wondermooie Concessie kun je uren ronddolen en wie nog toch nog wat tijd over heeft, laat zich leiden door Albert Einstein of droomt weg in Cinema Rio.

De Haan Concessiewijk

De Concessie en het tramstation 

De Anglo-Normandische villawijk ten noorden van de tramlijn was ooit een stuk duingrond. In 1889 werd het aan particulieren in erfpacht gegeven om er een romantische belle-époquewijk aan te leggen. De Duitse urbanist Joseph Stübben bepaalde het gezicht van De Haan: een groene villawijk met een eigen architectuur zonder hoogbouw. Vandaag is die Concessie, samen met het geklasseerde tramstation, nog net zo lieflijk als toen. Een wandeling doorheen deze wijk is dan ook een absolute aanrader. Het infokantoor, te vinden in dat charmante tramstation, voorziet je van de nodige brochures.

Meer hierover

Wrakhoutbrug

De Wrakhoutbrug

De brug over de Koninklijke Baan in de wijk Harendijke is behoorlijk opvallend. Ze werd opgetrokken uit 100 kubieke meter tropisch hardhout en bevat zo’n 30 ton profielstaal. Een heus kunstwerk dat voetgangers en fietsers een veilige oversteek van en naar het strand garandeert.

Meer over deze brug

De Haan Einstein

Standbeeld Albert Einstein

Albert Einstein woonde in 1933 enkele maanden in De Haan en liet hier zijn sporen na. De badstad pakt uit met een standbeeld ter ere van de Nobelprijswinnaar. De wandeling ‘In de voetsporen van Einstein’ neemt je mee naar nog meer plekken van betekenis.
Meer over het Staf Versluyscentrum

Beaufortpareltjes in De Haan-Wenduine:

De Haan_Jason_Dodge

Beaufort2018

A signal bell mounted with a view of the sea on the campus of Zeepreventorium. This bell is designed to communicate with boats and is to be rung only by the children of the preventorium

Voor zijn bijdrage aan Beaufort installeerde Dodge een seinbel op de campus van het Zeepreventorium, waar tweehonderd chronisch zieke kinderen verblijven. Een seinbel wordt doorgaans gebruikt om te communiceren tussen schepen onderling, of om te communiceren tussen zee en vasteland.  In dit geval is de bel gemonteerd op het zeepreventorium, met uitzicht op zee. De kinderen kunnen de bel luiden wanneer ze willen communiceren met voorbijvarende schepen.

Alles over dit werk

Eternity - Poseidon

Beaufort2018

Eternity - Poseidon, 2017

Een opvallend werk in het kustlandschap.  Dit kunstwerk van Xu Zhen is gebaseerd op het bronzen beeld van Artemision en vind je terug op de zeedijk van De Haan.

meer info!

Strandjutter Mong De Vos

Legendarische Strandjutter Mong De Vos

Langs het Duinenpad, in het verlengde van de Vosseslag, vind je Strandjutter Mong De Vos. Met zijn rug naar het strand staat hij met een verweerde balk op zijn linkerschouder. Het werk van Martine Labbeke kreeg op de voorzijde van de sokkel ook een bijpassend gedicht.

 

Meer weten

Cinema Rio in De Haan-Wenduine

Cinema Rio

Cinema Rio is pure nostalgie. Een oude buurtbioscoop die koppig blijft opboksen tegen die gigantische bioscoopcomplexen en onze haastige tijdsgeest. In Cinema Rio bleef de tijd dan ook lang geleden al stilstaan. Een must voor wie even wil proeven van de tijd van toen.

Meer over dit !

OOK LEUK!

De Erfgoedwandeling laat je nog meer mooie plekjes in de badplaats ontdekken en trakteert je op tal van architecturale pareltjes.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF