Kunstplekjes in De Panne

Gemoedelijk genieten in de kronkelende Dumontwijk om wat later het snelheidsrecord met de zeilwagen iets scherper te zetten. Het kan allemaal in De Panne. Deze mix van opvallende én verborgen kunstplekjes voegt meteen ook wat cultuur toe.

Standbeeld van Pier Kloeffe in De Panne

Pier Kloeffe

Pier Kloeffe, of Petrus Decreton uit De Panne, staart stoer naar de zee. Een landmark met een mooi volks verhaal. De visser zou immers ooit een fortuin zijn misgelopen. Een mens zou voor minder naar de zee staren. Vandaag is Pier Kloeffe ook een lekker streekbiertje dat je dorst perfect lest.
Meer over Pier Kloeffe

Leopold I-esplanade De Panne

Standbeeld Koning Leopold

Prachtig landmark en beeld in De Panne, het Leopold I-monument. Het werk, naar ontwerp van architect Victor Martiny, geeft uit op een brede passage en is als het ware een toegangspoort tot de zee. Het werk herinnert aan de eerste Koning van België die op 17 juli 1831 Belgische grond betrad en werd er in 1958 ingehuldigd.
Meer over dit standbeeld en de Esplanade

De Dumontwijk in De Panne

Dumontwijk en  het Monument Albert Dumont

De Dumontwijk is een prachtig staaltje architectuur met typische 19de-eeuwse cottages. Een plek die je laat klimmen en dalen en waar je al mijmerend onvermijdelijk verdwaalt. Tijdens je ontdekkingstocht bots je ook op het Monument Albert Dumont. Hij lag immers aan de basis van het ontstaan van De Panne, deze elegante woonwijk is zijn erfenis.
Alles over de Dumontwijk

Beaufortpareltjes in De Panne:

de drie wijsneuzen van de Panne

Beaufort2018

De Drie Wijsneuzen van De Panne

Een prachtig werk van de hand van Jos de Gruyter en Harald Thys. Dit werk staat te pronken op het strand van De Panne. Met alleen maar een sokkel als lichaam en hun identieke gelaat trotseren deze Drie Wijsneuzen van De Panne weer en wind.

Alles over De Drie Wijsneuzen van De Panne

monument-cervus-vitalis-2-malus-sylvestris-2015

Beaufort2018

Monument for Cervus Vitalis #2 (Malus Sylvestris), 2015

Nog zo'n topwerk uit de Beaufort2018-collectie, een levensgroot bronzen beeld van een edelhert. De breukvlakken tussen de verschillende lichaamsdelen zijn duidelijk zichtbaar en bepaalde delen van het dier zijn zelfs gewoon verwijderd. 

Waar moet je zijn en meer info!

Christophorus in De Panne

Uit het permanente beeldenpark van Beaufort: 

Christophorus

Deze sculptuur uit de eerste editie van Beaufort roept het beeld op van de Heilige Kristoffel of Christophorus, de beschermheilige van de reizigers. Het werk is vijfmaal levensgroot, met een torso getransformeerd tot zetel. Na een geslaagde renovatie kun je dit monumentale kunstwerk vanaf juni opnieuw in zijn volle glorie bewonderen.
Ontdek de Christophorus

De Panne - Boundaries of Infinity

Uit het permanente beeldenpark van Beaufort: 

Boundaries of Infinity - Norbert Francis Attard

Deze Beaufort souvenir is gebaseerd op de rij van Fibonacci. Elk element van de rij van Fibonacci is steeds de som van de twee voorgaande elementen, beginnend met 0 en 1. De betonnen waterpartij staat symbool voor de oneindigheid van de natuur en de grootsheid van de zee.

Meer over dit kunstwerk!

OOK LEUK!

De Erfgoedwandeling laat je nog meer mooie plekjes in de badplaats ontdekken en trakteert je op tal van architecturale pareltjes.
TTO Noordzee

TTO-Noordzee

Historische trams  
In deze oude stelplaats van De Lijn in De Panne bewonder je tramstellen uit de vorige eeuw. Ze werden van de sloophamer gered en minutieus in hun oude glorie hersteld. Vrijwilligers leiden je graag rond en laten je aan boord stappen van een authentiek rijtuig uit de jaren ’30 of ’50.

Meer weten

Villa Doudou

Villa Doudou

Deze schattige cottagevilla langs de Zeedijk valt meteen op dankzij zijn smalle taille. Villa Doudou werd in 1901 ontworpen door Dumont. En die slaagde erin om, ondanks het smalle perceel, zowel een ingang naar de bel-etage, bestemd voor de bewoners, als een dienstingang naar de kelder te voorzien. Ondertussen is Villa Doudou een beschermd monument.
 

Nostalgisch Mediamuseum

Jan Selschotter verzamelde al op zijn twaalfde oude radio’s en grammofoons, een wijze raad van zijn grootvader én het begin van een passie die uitmondde in het Nostalgisch Media Museum. Naast zijn museum wist hij ook nog de zolder van zijn ouderlijk huis tot de nok te vullen met waardevolle collectiestukken.

Nostalgisch Media Museum in De Panne

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF