Kunstplekjes in Nieuwpoort

In Nieuwpoort vind je geen kunstmusea, maar wel tal van prachtige werken die zich over de hele stad verspreid hebben. Ze herinneren aan de zee, het oorlogsverleden en doen je ook vaak gewoon wegdromen. Even weg van de wereld in Nieuwpoort.

Leopoldplein, Nieuwpoort

Poëtische windschermen

Op het Leopoldplein kan je je installeren op een zitbank aan één van de glazen windschermen. Zicht op zee en poëzie en dus dé plek om urenlang te mijmeren en weg te dromen. De 14 windschermen voorzien je immers van verschillende gedichten over de Noordzee en Nieuwpoort. 
Nieuwpoort.

Windschermen met foto's aan het Loodswezenplein in Nieuwpoort

Nog meer kunstige plekjes uit de wind (Loodswezenplein)

Aan het Loodswezenplein ontdek je een geheel van glazen wanden, uitgerust met foto’s van de badplaats in lang vervlogen tijden. Van het Casino over het Grand Hotel tot tal van villa’s. Erfgoed gepresenteerd op een originele manier. Het prachtig zicht op de Zeedijk, de Havengeul en natuurreservaat IJzermonding krijg je er gratis bij!

Op ontdekking in het Westfront in Nieuwpoort met het Panorama van de IJzervlakte van Alfred Bastien

Panorama van de IJzerslag van Alfred Bastien

Net na de oorlog schilderde de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien een monumentaal panorama van de IJzerslag in 1914. Op een doek van 115 meter lang en 14 meter breed beeldde hij het hele front af. Van de IJzermonding in Nieuwpoort tot het brandende Ieper en terug. In Westfront zie je dat doek digitaal op een al net zo indrukwekkend scherm. In slow motion en met deskundige toelichting.

Alles over het werk en Westfront 

Beaufortpareltjes in Nieuwpoort:

Beaufort2018

Men, 2018

Een prachtige werk! Voor Beaufort verzamelde Nina Beier standbeelden die niet langer in de publieke ruimte staan. Ze installeerde ze in formatie vlakbij de zee. Door ze in de unieke omgeving van strand en zee te plaatsen, wordt het element van prestige vervangen door drama, en zien de standbeelden eruit alsof één moment van een vergeten veldslag aan zee in brons werd gegoten.

Alles over Men

Edith Dekyndt - the ninth wave

Beaufort2018

The Ninth Wave, 2018

Dit werk van Dekyndt is een live performance, een actie die regelmatig herhaald wordt en ook op video te zien is. Het bestaat eruit dat een vrouw op regelmatige tijdstippen het viriele beeld van Albert I poetst, een referentie naar de impact van Wereldoorlog I op het leven van vrouwen. 

WAar moet je zijn en meer info!

Searching for Utopia in Nieuwpoort

Uit het permanente beeldenpark van Beaufort: 

Searching for Utopia

Mooi, deze schildpad van Jan Fabre!  Op de rug van de zeeschildpad zit Fabre zelf, die een mooi zicht heeft op de omgeving.
Momenteel nog in restaurantie, maar vanaf de zomer terug te zien op het plein voor Centrum Ysara.

Ontdek Searching for Utopia

Nieuwpoort - Le vent souffle où il veut

Uit het permanente beeldenpark van Beaufort: 

Le vent souffle où il veut

Een kleurrijk kunstwerk waarbij de illusie van bos gewekt wordt met honderd vlaggenmasten waarvan de windhanen verschillende kleuren hebben.

Meer over dit kunstwerk!

Vismijn in Nieuwpoort

Nog meer kunstige hoekjes:

 • Kunst in en aan de Vismijn en Kaai
  Op deze site ontdek je heel wat kunstwerken. Er is bijvoorbeeld het Vissersmonument. Een karakterwerk en een moment van stilte ter ere van alle Belgische vissers die het leven lieten op zee. Een ander opvallend werk is de Wonderbare Visvangt, te vinden op de zijgevel van de uurwerktoren van de Vismijn. Een basreliëf dat het verhaal vertelt van de miraculeuze haringvangst in 1943.
 • Verzoening Willem Vermandere (Loodswezenplein)
  it kunstwerk van onze eigen Willem Vermandere prijkt aan het geografische beginpunt van het Westelijk Front. Een stenen dialoog tussen twee oprijzende figuren met menselijke vormen die elkaar aan het front ontmoeten. Honderd jaar na datum zijn ze vrienden en niet langer vijanden. Hun handen symboliseren agressie, verzoening, beschutting en gastvrijheid.
 • The Whale (Paul Orbanpromenade)
  Een walvisstaart, dat stelt The Whale voor. Je vindt het werk aan de havengeul langs de Paul Orbanpromenade. En wie lang genoeg blijft staren, ziet na een tijdje misschien wel een echte walvis.
 • Maurits van Nassau (Prins Maritspark)
  Dit beeld, te vinden in het Prins Mauritspark, herdenkt de Slag bij Nieuwpoort op 2 juli 1600. Geen oorlogsmonument met wapenuitrusting, maar een brok symboliek. Niet de veldslag, wel het strategische inzicht van prins Maurits en de politieke gevolgen van die slag worden immers herdacht. Of Prins Maurits als symbool voor de wending in de geschiedenis.

OOK LEUK!

De Erfgoedwandeling laat je nog meer mooie plekjes in de badplaats ontdekken en trakteert je op tal van architecturale pareltjes.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF