Kustambassadeur Matthias De Pauw van Granny Gears Bikestore houdt van de Kust...

Kustambassadeur Matthias De Pauw van Granny Gears Bikestore
‘Mijn favoriete geluid is de soundtrack van de zee, daar gaat niets boven.’

Matthias De Pauw charmeert in Blankenberge met zijn Granny Gears Bikestore.

Wanneer een fietsfanaat een fietsenwinkel start, dan krijg je geen saaie standaard fietsshop. Granny Gears is dus niet je doorsnee fietsenwinkel, maar een met oog voor detail. Matthias De Pauw is dan ook niet je doorsnee fietsenmaker. ‘Ik verkoop bijzondere koersfietsen, mountainbikes en e-bikes, maar ben vooral gespecialiseerd in het restaureren van oude fietsen.’ Of de fiets van je grootvader een tweede, stijlvoller leven gunnen. Bovendien is Matthias een heuse fietswizard die goochelt met onderdelen die hij, als het nodig is, ook zelf maakt. ‘We kunnen je fiets personaliseren tot die helemaal samenvalt met wie jij bent en wat jij wilt. En als een onderdeel niet bestaat, dan maak ik het zelf wel.’ Zo no-nonsense kan een fietsenmaker zijn.

Tafel met fietspoten

Dat Matthias in Blankenberge woont en werkt is geen toeval. ‘Waarschijnlijk kan Granny Gears ook in het binnenland floreren, maar mij zou dat niet lukken. Ik heb hier mijn hart verloren.’ Niet alleen het strand, maar ook dat polderlandschap blijft imponeren. Geen plek geschikter bovendien om tegen die wind te vechten. ‘De mountainbikeroutes langs de kust zijn een droom, maar je moet ook absoluut die polders intrekken.’ Een lichte obsessie, zo zou je die fietsliefde misschien nog het best kunnen omschrijven. Een die zelfs meubels voortbrengt. ‘Ik heb, samen met een industrieel ontwerper, een tafel ontworpen met het onderstel van een fiets.’ Omdat je nooit genoeg fietsen kunt hebben…

Kustambassadeur Matthias De Pauw van Granny Gears Bikestore
Kustambassadeur Matthias De Pauw van Granny Gears Bikestore

De tips van Matthias

Mijn verborgen parels? Blankenberge grossiert in steengoede strandbars, onze beachclub is een parel en dan is er nog de Pier en de Velodroom. Kusterfgoed van de bovenste plank.

Hét mooiste zeezicht? Ik heb wel wat verborgen uitkijkplaatsjes waar ik helemaal tot rust kom. Te mooi bijna om te delen, wie ze me wilt ontfutselen, weet me te vinden.

Kustontmoeting? ‘Elke gepassioneerde ondernemer heeft wel een interessant verhaal te vertellen, de gedeelde liefde voor de zee maakt het alleen maar boeiender.’

Kustgevoel? ‘Mijn favoriete geluid is de soundtrack van de zee, daar gaat niets boven.’