Kustambassadeur Michel De Vos over zijn band met de Kust

Kustambassadeur Michel De Vos van Watertaxi in Blankenberge
‘De zee is altijd anders, oneindig en net daardoor ook rustgevend. De oorsprong van alle leven.’

Wie? Michel De Vos vaart vanuit Blankenberge uit voor een VIP-watertaxirit, een rondvaart of een romantische avondtocht.

Je roots kun je niet verloochenen. Al generatieslang is de familie De Vos verbonden met die imposante zee. Dus mocht de kleine Michel al aan de hand van zijn moeder op de Zeedijk en langs de vloedlijn flaneren. Het begin van een intense passie voor de zee. Een die alleen maar groter werd. ‘Later ravotte ik met het Vakantiepatronaat de hele zomer op het strand.’ Het leidde tot stevige vriendschappen die vandaag nog altijd standhouden. Banden die je op het strand smeedt, blijken behoorlijk hecht.

Het beste van twee werelden

Dat Michel zijn lot aan die zee zou verbinden, is dus alleen maar logisch. En uiteraard deelt hij zijn liefde voor de zee. ‘De zee is altijd anders, oneindig en net daardoor ook rustgevend. De oorsprong van alle leven.’ En zelfs als er niet gevaren wordt, blijft Michel genieten. ‘De gezonde lucht, de gezellige zomerdrukte, de rustige voor- en naseizoenen. Aan zee wonen is een cadeau. Je krijgt het beste van twee werelden: de schoonheid van die oneindige zee én het ongerepte hinterland.’ Laat het duidelijk zijn, de zee ooit verlaten is geen optie. ‘Dat zou écht een straf zijn.’
Al op jonge leeftijd werd Michel watersporter. Eerst windsurfer, later catamaranzeiler in De Haan om uiteindelijk zeiler te worden op zijn zeilbootje.  Toen hij 58 jaar werd ging hij helemaal overstag en begon zijn een water-taxi-bedrijfje.

Kustambassadeur Michel De Vos van Watertaxi in Blankenberge
Kustambassadeur Michel De Vos van Watertaxi in Blankenberge
 Verborgen parels?

‘Het westen van Blankenberge is gezegend met ongerepte duinen, een onstuimige havengeul en tal van topadressen. Van de legendarische Oesterput tot Cabo, goed voor een van de allermooiste kustterrassen. Aan het Westerstaketsel vind je het ongerepte Bistro Zee-Zee, visserscafeetje Steiger 16 grossiert dan weer in havenromantiek. En dat allemaal vlakbij het hart van Blankenberge.’

Hét allerbeste zeezicht? ‘Op de staketsels ervaar je de zee op haar puurst. Wild en ongetemd. Een echt kunstwerk, een van buitengewone schoonheid.’

Kustontmoeting? Xavier Vercaemst van hotelgroep C-Hotels, ‘kwestie van enkele interessante tips uit te wisselen.’

Kustgevoel? Er is talrijke mooie muziek en poëzie gemaakt met de zee als muse. Enkele van mijn favorieten:

  • Avec la mer du Nord... van Jacques Brel
  • La mer van Charles Trenet en Claude Debussy
  • La tempesta di mare van Antonio Vivaldi  
  • A Sea Symphony van Vaughan Williams

Mijn kustgevoel in beeld? Als kunstwerk verkies ik de zee an sich. Het heeft een buitengewone schoonheid en het geeft je een intens geluk. “Waar tijd in water glijdt” is de veelzeggende titel van een gedicht van Patrick Van Roey.

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF