Lekker aan zee

Home

De Belgische kust en polders bezitten heel wat heerlijke streekproducten die nergens anders ter wereld te vinden zijn! Westtoer wilde de kustrestaurants nog meer kennis en respect bijbrengen m.b.t. deze lokale producten en organiseerde daarom het uitgebreide opleidingstraject 'Lekker aan zee: Chef wij dagen je uit!'. Dit met de steun van het Europese Interreg 2 Zeeën project Seaconomics. In totaal namen hier 27 kustrestaurants aan deel.

Eind november 2013 ging het traject van start met een inspiratiemoment door Olivier Willaert van de Hotelschool Ter Duinen. Hier kregen de deelnemers inspiratie m.b.t. nieuwe concepten, technieken, manieren van marketing, e.d. Tijdens de volgende workshops gingen de deelnemers aan de slag met onder meer hun identiteit en profilering, hun menukaart, de productkennis, etc. Dit gebeurde in kleine groepjes onder begeleiding van hun coach, vier topchefs, culinaire ambassadeurs van de streek: Stijn Bauwens (De Kruidenmolen), Stéphane Buyens (Le Fox), Luc Deklerck (Bistro Mathilda) of Dries Cloet (Hotelschool Ter Duinen).

Tot slot was er eind januari 2014 de zeer gesmaakte kookworkshop waar de vier topchefs hun kennis en kunde toonden aan de deelnemers, die ook heel wat tips en tricks leerden.

 

Na de workshops konden de deelnemers op een aantal inspirerende uitstappen meegaan, om hun productkennis nog te versterken. Zo was er een bezoek aan de vismijn, bij een zuivelboerderij, aan een hoppeboer en gingen de deelnemers garnaalkruien. Als afsluiter stond er nog een kruidenwandeling in de duinen op het programma.

Alle deelnemende kustrestaurants konden ook beroep doen op een individuele coaching op maat. Men kon zelf een dag meelopen in de keuken van één van de vier coaches, begeleiding krijgen over de identiteit van de zaak of men kon kiezen voor een professionele fotoshoot. Heel wat restaurants werden geïnspireerd door dit project om hun menukaart nog sterker te richten op lokale seizoensvissen en –producten. De focus lag hier dus vooral op opleiding en reflectie, en niet het toekennen van kwaliteitslabels. Ontdek de restaurants op de pagina 'deelnemende restaurants'.

Laat je inspireren door enkele streekgerechten van onze chefs.

Dries Cloet

               

 

Stijn Bauwens

         

 

Luk Deklerck

         

 

Stéphane Buyens