Doen

Mijn Kust: Propere Stranden


Met z'n allen kunnen we ervoor zorgen dat we het hele jaar door genieten van een proper strand. Heel wat organisaties zetten mooie initiatieven op poten om hier samen werk van te maken. We lijstten alle initiatieven voor jou op, op deze 'mijn kust' pagina. Jouw kust of mijn kust, het is altijd leuker te vertoeven op een proper strand. 
 

Propere Strand Lopers

Propere Strand Lopers

Propere Strand Lopers (PSL) is een burgerinitiatief, mede op poten gezet door O666. Met dit initatief trachten ze mensen bewust te maken van zwerfvuilproblematiek, op een actieve manier. Op de bijhorende Facebookpagina delen sympathisanten hun opruimactie en sporen ze elkaar aan hetzelfde te doen. Momenteel zijn er een kleine 2.000 Propere Strand Lopers actief en elke dag sluiten meer mensen zich aan. Naast het werk van de vrijwilligers zijn de PSL ook verantwoordelijk voor de grote strandafvalbakken die je overal aan onze Belgische Kust terugvindt. Tijdens de zomermaanden wordt elke avond om 20u een opruimsessie georganiseerd in Oostende. 

Meer info over de propere strandlopers en O666

Blue Flag 

9 van onze 10 kustgemeenten kregen dit jaar (2020) het internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam toerisme en duurzame recreatie toegekend. Kort gezegd: de blauwe vlag prijkt vanaf nu aan onze Belgische Kust!
'Blue flag' is een initiatief van GoodPlanet (Belgium) en is een symbool voor stranden (alsook jachthavens en zwemvijvers) die zich onderscheiden op vlak van bewustmaking en educatie, waterkwaliteit, milieu- en duurzaamheidsmanagement en veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid.

Meer info over de blauwe vlag aan onze Kust

 

Eneco Clean Beach Cup

Eneco Clean Beach Cup

Eneco organiseert al sinds 2009 op tot een grote strandschoonmaak elke eerste zondag van de lente. Dit doen ze in samenwerking met Belgische strand- en surfclubs. Ze willen hiermee niet alleen aanzetten tot actie maar ook bewustzijn creëren over de miljoenen tonnen afval die jaarlijks in zee terecht komen. In de Noordzee alleen drijft al maar liefst 150 miljoen plastiek afval. Het spreekt voor zich dat dit zeer nefast is voor het leven in onze zee. Het "goede nieuws"? 80% van dit afval spoelt aan aan onze kust, waar we het kunnen opruimen! En daarvoor werd de Eneco Clean Beach Cup in het leven geroepen. 

Opgelet: omwille van de veiligheidsmaatregelen voor het coronavirus wordt de Eneco Clean Beach Cup dit jaar uitgesteld tot na de zomer. De organisatoren stellen alvast gerust: van uitstel komt geen afstel! 

Meer informatie over de Eneco Clean Beach Cup

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF