Beaufort 2018 maakt deelnemende kunstenaars bekend

2017-11-23
Pers
Beaufort 2018

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de namen bekendgemaakt van de kunstenaars die deelnemen aan Beaufort 2018. Curator Heidi Ballet selecteerde 18 kunstenaars die 18 projecten zullen realiseren in negen kustgemeenten. “Beaufort is een sterk merk en positioneert de Kust als een cultuurtoeristische bestemming. Maar we mikken op een breed publiek dat in het unieke decor van de Kust gratis kan genieten van kunst”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. De zesde editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst loopt van 30 maart tot 30 september 2018.

Na 15 jaar werd het format herdacht. Met een beperkt aantal kunstenaars werd gekozen voor het benadrukken van de sterke en unieke kwaliteiten van Beaufort: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Zo wordt er gestreefd naar integratie op lange termijn.

Open geest van de Kust                                                                                            
Curator Heidi Ballet: “De werken in Beaufort 2018 gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de Kust. De specifieke sfeer van de Belgische kust is ook aanwezig is in het surrealisme van Ensor en trok mensen aan zoals de muzikant Marvin Gaye en de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. De Kust heeft een open geest met een vleugje anarchie dat tot de dag van vandaag voelbaar is”.

“Mensen die aan de kustlijn wonen hebben een ander perspectief. Ze hebben doorgaans een wereldbeeld dat beïnvloed is door het feit dat ze steeds contact zoeken met de wereld die achter de horizon ligt. Voor de Belgische kustlijn is dat niet anders. Zeebrugge was reeds in de tijd van de Hanze via handel verbonden met de Baltische Staten en Zuid-Europa. Oostende had in de 18de eeuw zelfs kort handelscontacten met India en China. De Kust ontving aan het begin van de 20ste eeuw de beau monde van New York tot Perzië. Tegenover al dit internationalisme staat het feit dat het intrinsieke karakter van de regio steeds gebaseerd is op de dappere vissers die de Noordzee trotseren. Deze contradicties die een voedingsbodem vormen voor avontuur, surrealisme en anarchie zullen bespeeld worden binnen Beaufort 2018. Bovendien heeft deze editie ook aandacht voor het in vraag stellen van monumenten in de publieke ruimte anno 2018”, aldus Heidi Ballet.

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars:
-Kader Attia (FR) – (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Nina Beier (DK) – Nieuwpoort
-Guillaume Bijl (BE) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Simon Dybbroe Møller (DK) – Middelkerke-Westende
-Jos de Gruyter & Harald Thys (BE) – De Panne
-Edith Dekyndt (BE) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Stief DeSmet (BE) – Oostende
-Jason Dodge (VS) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Anne Duk Hee Jordan (DE/KR)
-Jean-François Fourtou (FR) – Knokke-Heist
-Ryan Gander (GB) – Koksijde
-Iman Issa (EG) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Basim Magdy (EG) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Katja Novitskova (EST) – Bredene
-Rotor (BE) – Zeebrugge
-Frederik Van Simaey (BE) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Leon Vranken (BE) - (locatie nog niet bekend gemaakt)
-Xu Zhen (CN) – De Haan-Wenduine.

Unieke beleving                                                                                                 
“Treffend bij de nieuwe editie van Beaufort is de transparantie naar de negen deelnemende kustgemeenten. Hiermee ontwikkelen we een participatiemodel die zorgt voor een grote dynamiek en enthousiasme bij de deelnemende kustgemeenten”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De Kust is als toeristische topbestemming uitgegroeid tot een bestemming voor de vier seizoenen. Franky De Block: “Het blijft onze strategische opdracht om de Kust het hele jaar door te promoten. Beaufort is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago te ondersteunen en te stimuleren. Met Beaufort willen we de Kust gedurende een langere periode positioneren als een cultuurtoeristische bestemming. Beaufort onderscheidt zich door de unieke beleving: het is kunst in het decor van de Kust en de zee”.

Traditie verder uitbouwen                                                                                 
Guido Decorte, gedeputeerde: “Beaufort heeft een grote meerwaarde voor de provincie en de kustregio. Naar aanleiding van de herschikking van de provinciale bevoegdheden is toch beslist om de unieke traditie verder uit te bouwen. Beaufort is een sterk merk en zorgt voor een bijzondere uitstraling voor de Kust. Westtoer coördineert het geheel op vlak van productie en communicatie. De externe curator tekent het artistieke concept uit”.

Beaufort mikt op een brede doelgroep: de cultuurliefhebbers maar ook de inwoners, de dag- en verblijfstoeristen en de tweede verblijvers. Westtoer organiseert een promotiecampagne in Vlaanderen en Wallonië. In het buitenland zijn de ons omringende landen belangrijk. 

Meer info: www.beaufort2018.be