Doen

Blogger Yannick De Pauw van Soms Ook Heimwee vertelt

Blogger Yannick De Pauw van somsookheimwee.be

Yannick is fotograaf en drijvende kracht achter de visuele Belgische reisblog somsookheimwee.be. Door adembenemende foto's en pakkende storytelling wil hij vooral grote twijfelaars en bange hartjes over de streep trekken om zelf op verkenning te gaan. Drie jaar geleden had ook Yannick last om die eerste stap te zetten, de wijde wereld in als soloreiziger. Intussen heeft hij de smaak te pakken en grijpt hij samen met het Soms Ook Heimwee team elke kans om een nieuw stukje van de wereld te zien, ver weg of dichtbij. Een impulsief kort weekendje weg of een lange trip naar exotische bestemmingen, steeds met zijn camera dichtbij, Springsteen in de oren of de stoute schoenen strak aangespannen. Want met elke nieuwe stap die je in het onbekende zet, raak je ietsje meer verloren. En eens je je daar goed bij voelt, ben je vertrokken voor iets onvergetelijks...

Wilde duinen en nostalgie in Bredene

De Belgische kust. Voor de één nostalgische kindervreugde, vervuld van go-kart races, papieren bloemen verkopen en jokari spelen bij ondergaande zon, voor de ander een plek vol vreselijke kustlijnen met grauwe hoogbouw, hordes uitgezakte toeristen in veel te krappe en overmoedige zomeroutfits en te dure zicht-vanop-den-dijk prijzen voor fletse garnaalkroketten en salmonella-mosselen.

Daartussenin de twijfelende dagjestoeristen, op zoek naar uitwaaien van gedachten, turen in het Noordzeegrijs en slenteren langs de vloedlijn genietend van meeuw, schelp en eenzame zeilboot. Tussen al het grootse grauwe en de ziedende zomerdrukte, vind je heus wel de schoonheid van onze Belgische kust terug. ‘t Zeetje voor de meerwaardezoeker quoi. Wij gingen op pad in Bredene en vonden wat we zochten: rust aan de kust.

Rust in de duinen van Bredene

Eerlijk is eerlijk, ik ken de geografie van Thailand of het Australisch continent blijkbaar beter dan onze West-Vlaamse contreien. Bredene, euh, dat ligt daar euh links zeker? Pal tussen hip en grotesk Oostende en charmant historisch De Haan dus. Een beetje anders dan de rest, want de dijk vol terrasjes en plastieken winkeltjes ga je er niet vinden. Je hebt Bredene, een grote drukke autobaan en dan metershoge duinen met daarvoor een uitgestrekt, weids zandstrand met ruwe pieren die de wijde zee proberen omarmen.

Hier kan je nog weg van alles en iedereen. De duinen intrekken, een goei windvrije kom zoeken, handdoekje spreiden en werkelijk even niemand anders horen of zien. Gooi daar nog wat tapats tegenaan, een flaske vino en een wegkwijnend zonnetje: pakken ze u niet meer af!

Soms Ook Heimwee Bredene Duin
Soms Ook Heimwee De Zeemeeuw

Daarnaast leent Bredene zich perfect voor city-looping voor de doorsnee marginale volkscafé-fanaat. Je weet wel; de nu al legendarische reistrend van 2018. Cafés zoals De Puinhoop, Café Zonder Naam of De Zeemeeuw stellen zelden teleur. Hier hijsen de doorzetters van onze kust, zij die ook de winter hier overleven, dagelijks hun zeil van Duvels uit het fleske en schuimende pintjes

Soms Ook Heimwee Bredene Twins Club

Het mooiste strand aan de Belgische kust? Dat van Bredene!

Heb je je stevig wat moed ingedronken? De notoire naturist heeft dat niet nodig, maar als u als schuchtere Vlaming wat minder vlot de kleren uitspeelt, kan een borreltje in Café Zonder Naam al eens wonderen doen om je op het befaamde naaktstrand te wagen. Niets mis mee en geen last van witte billen in de douche achteraf. Alleen daar rondparaderen met mijn telescopisch grote lens leek me wat ongepast, vandaar geen pikante foto’s voor jou. Excusé.

Wat minder bekend maar wel aanlokkelijker voor het brave publiek, is de enorme surf- en kite zone op het strand van Bredene. Je vindt er de prima Twins club, waar je initiaties en cursussen kan volgen in surfen, SUP’ing, kitesurf of andere wilde golftoestanden. Met hun bar op het strand kan je lekker blond gebruinde surfboys en rondbillige surfchicks spotten, nippend aan je derde Aperol Spritz van de dag.

Meer weten over de Twins Club

 

Soms Ook Heimwee Bredene Strand

Wandelen is altijd leuker met een doel, dus waarom je niet eens wagen aan een pittige strandwandeling richting een ander Belgisch kustoord? Zeer eenvoudig, men begeeft zich met het gezicht richting de zee en wanneer je er bijna inloopt, wandel je of naar links, of naar rechts. In Bredene leidt de linkse weg naar een pontje dat je naar bruisend mondiaal Oostende brengt, rechtsaf slaand kom je uiteindelijk in het pittoreske en ietwat hautaine De Haan terecht. Een verse portie tomat krevet kost hier 30 eurots begot.

Een toefje onkruid uit de zee op uw bord

Ook uw culinair herteke mag al eens een sprongetje maken in Bredene. Bij Le Homard et La Moule bijvoorbeeld (da’s de mossel en de kreeft) maakt chef Donald Deschagt culinaire toefjes en foefjes met het onkruid van de zee: zeewier. Naast dineren in zijn goud-zwart restaurant in Bredene cité, biedt hij ook to-go lobster boxes aan voor luxe pickniksjes op het strand of neemt hij je mee op kruid- en wierpluktochten door de duinen en langs deinende golven. #hetlekkerewesten, of dat de kust meer is dan een garnaalkroket. Niet vies van overigens, dat eet je dan de rest van de dag hé.

Meer weten over Le Homard et la Moule

Meer weten over Het Lekkere Westen

Le Homard et la Moule
Soms Ook Heimwee Bredene Breeduyn

Kamperen in Bredene

Slapen deden wij in de nette vakantiehuisjes van duinenresort Breeduyn, pal aan de voetgangersbrug om naar de duinen te gaan. Je kan in Bredene ook terecht in een van de vele campings met tent en slaapzak of Flodderend in een stacaravan.

Meer weten over Breeduyn Vakantiehuizen

Soms Ook Heimwee Golf

Inspiratie voor een weekendje aan zee?

Geschikt voor verveelde kroosten, jonge snaken en speelse rakkers: ziehier de officiële lijst van de Vergeten spelen der Belgische Kust!

 • Krabben vangen op de pier. Benodigdheden: een touwtje, wasknijper en een geplukte mossel of ander lekkers.
 • Zeeslakken-race op de rug van uwen bompa (of een slaperig zonnend lief)
 • Jokari op den dijk
 • Petanken
 • Minigolf, in Bredene hebben ze er zelfs twee, da’s dubbel de pret!.
 • Zeesterren verzamelen en in een emmertje meesmokkelen naar het terras van uw dijkappartement
 • Papieren bloemen knutselen en te duur verpatsen voor couteau’kes-geld (dat zijn sjiek uitziende schelpen)
Soms Ook Heimwee Bredene

​​​​​​​

 • Met de palletjes in de branding balletjes heen-en-weer titsen
 • Om ter verst van den duin springen
 • Zandtaartjes bakken en moddersoep koken
 • De Ronde Van Vlaanderen imiteren en becommentariëren al slalommend met go cart op een volle dijk
 • Drenkeling spelen en doen alsof je helemaal uit Engeland gezwommen komt
 • Wedden dat je naar Engeland kan zwemmen. Alvast nog een pintje uit de frigobox vissen voor den dorst onderweg.

Nog meer foto's van Soms Ook Heimwee

Nog meer blogverhalen

Ontdek nog meer kustavonturen en blogverhalen! Laat je vooral inspireren...

Met de steun van:

Logo Impulsprogramma Kust

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF