Zee van Smaak

Tips van Jean Blaute en Ray Cokes

België is een echt bierland en West-Vlaanderen spant hierbij zeker de kroon. Velen leggen niet meteen de link tussen de Kust en bier, maar niets is minder waar! Heerlijke kustbiertjes en recent ook een echte brouwerij aan de Kust maken van deze regio een schuimend lekkere plek. Combineer dat heerlijke fris dan ook nog eens met de Noordzeeproducten en genieten is een echte kunst!

jean blaute, ray cokes, kust, oostende, lekkere westen

HET LEKKERE WESTEN AAN ZEE VAN JEAN EN RAY 

De bekende tv-gezichten Jean Blaute en Ray Cokes delen een grote passie voor bier. Samen met hen gaan we op verkenning aan de Kust om alle biergeheimen te onthullen. Het Lekkere Westen aan de Kust, maar ook in het hinterland.

Café 't Botteltje

Bier en gastronomie 

Het gezellige café is al meer dan 30 jaar een begrip in Oostende. Na een wandeling op het strand, gingen Jean Blaute en Ray Cokes er proeven van het lekkers. De West-Vlaamse bieren worden vol passie verwerkt in de heerlijke gerechten; van voorgerechten tot desserten.
Café 't Botteltje heeft sinds kort ook een eigen bier: 'Strever'. Het is een blond en zomers biertje van 6,6 procent. Chef James Desimpelaere volgde een bieropleiding en werkt nu samen met 't Koelschip, de Oostendse stadsbrouwerij, waar hij zijn eigen recept en creatie kon maken.

Stadsbrouwerij 't Koelschip

Een nieuwe stadsbrouwerij voor Oostende! Yves en Sandy brouwen er hun eigen bieren en stellen hun installaties ook ter beschikking voor andere brouwers. 
Zelf brachten ze al acht bieren uit; van Tank 1 tot en met 6, Tank Zee (want zeven bestaat al) en dan Tank acht. Ze maken ook een saison voor de Californische rockgroep Rival Sons. Dat wordt dan de Saison Lachen 5,5% naar de bijnaam van drummer Mike Miley: Mike Smiley.

'T Koelschip is ook een biershop; ze hebben zo maar eventjes zo'n 900 artisanale Belgische bieren in de aanbieding. Een bieradresje om U tegen te zeggen!

 

Originele biertocht langs de Kust

Een super originele en vooral leuke manier om te ontdekken wat de Kust te bieden heeft. Stap aan boord van het nostalgische VW-busje. Karin Van Acker, een echte bierliefhebster en een ideale compagnon voor een bierexpeditie. 
Ideaal voor een vriendenuitstap, teambuilding,...

Meer weten? Klik dan hier of lees het verhaal in het Lekkere Westen-magazine.

De Kustbrouwerij

Bart Verdonck lanceerde zijn eerste biertje in 2014: Dunekeun Goudblond. Enige tijd later kwam daar de Dronkenput bij, een stevig donkerbruin biertje van 8 procent. Leuk hierbij: het glas staat net als de echte Dronkenput in Middelkerke (waarnaar het biertje genoemd is) schuin. Binnenkort wordt de 'Dronkenput Tripel' en het 'Dunekeun Winterbier' verwacht.

Meer weten over De Kustbrouwerij!

Bierhuis Herman, een echt bieradresje aan zee.

In de Blankenbergse winkelstraat kan je in een hedendaags kader verpozen tijdens het shoppen en genieten van een perfect getapt biertje.

Uitbater Peter en Geert zijn rotten in het vak. Het Bierhuis Herman kan je dan ook niet zomaar voorbij lopen. Het biercafé is de nieuwe gedaante van de vroegere bruine kroeg Brasserie Herman. Peter en Geert staan je graag bij in het maken van een keuze uit de 25 bieren van 't vat en een 100-tal bieren op fles. Peter is een zytholoog, biersommelier en amateur-bierbrouwer en kent het schuimende nat dus door en door.
Het biergamma heeft maar één biertje van InBev en dat is Stella. Op één Nederlands biertje na, zijn  alle andere bieren van Belgische makelij. 

Nog meer leuke biertips van Jean en Ray aan de Kust en het verdere Lekkere Westen vind je op hetlekkerewesten.be.