NorthSeaChefs

Onder de naam 'NorthSeaChefs' ijveren Belgische en Nederlandse chefs ervoor om op een duurzame manier om te gaan met vis. De zogenaamde bijvangsten bevatten immers ook zeer lekkere vissoorten die nog onbekend en (onterecht) onbemind zijn. 
Bijvangst betekent dat een groot deel van wat er in de netten van onze vissers komt, wordt teruggegooid in de zee of wordt verwerkt tot vismeel. Die vissen hebben immers geen afzetmarkt. De vraag naar de populaire visssoorten is groter, dus wordt de vangst daarop ingezet.

"We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien."

De NorthSeaChefs stellen alles in het werk om die minder bekende en onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers, gegeerd te maken. Dat doen ze onder andere door met creatieve recepten en technische fiches andere chefs, hobbykoks en consumenten aan te moedigen om zo om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst.

Filip Claeys is NorthSeaChef

NorthSeaChef Filip Claeys: "Sinds we met de NorthSeaChefs begonnen zijn, belandt al de helft minder hondshaai opnieuw in zee als bijvangst. Maar elk jaar is er toch nog er 40 ton die verloren gaat. Dat zou niet mogen gebeuren."

Lees hier het verhaal van Filip

Gerechten van de NorthSeaChefs

Ook aan de slag? 

Ontdek heel wat recepten en tips om met de vele vissoorten aan de slag te gaan. Van grauwe poon tot griet, makreel en vlaswijting... gerechten om duimen en vingers van af te likken!

Recepten van de NorthSeaChefs

Van hondshaaien en pietermannen tot rode ponen en steenbolken... Ontdek de vele vissoorten.

Er zijn heel wat lekkere vissoorten die in onze Noordzee zwemmen. Ontdek welke vis er allemaal te vinden is. Zo brengen de NorthSeaChefs met het 'Cath of the day'-programma de vis die de visser vangt. En dat is volledig gericht op de seizoenen, ongeacht de vraag van de consument, handelaar of chef-kok. In de toonbank dus niet alleen klassiekers als tong en kabeljauw, maar ook minder gekende vissen en bijvangst.

Proef en ontdek wat de Noordzee te bieden heeft!

Ontdek verschillende vissoorten in de Noordzee

Met de steun en medewerking van:

Partners in het project Zee van Smaak

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF