paardrijden in de ondergaande zon

Zin in Zee

Natuur

natuur de panne

De Panne: moet er nog zand zijn?

Het Natuureducatiecentrum 'De Nachtegaal' in de Panne is dé plek om alles te weten te komen over strand, zee, duinen en polders of wat te relaxen op het mooie zonneterras. De mooie natuurtuin die het centrum omringt laat je kennismaken met de diverse duinbiotopen. Een heerlijke én informatieve oplaadplek, middenin de natuur.

 

Adres: Olmendreef 2, 8660 De Panne

zin in zee natuur koksijde

Koksijde-Oostduinkerke: de duinen bestormen

In het natuurreservaat 'De Doornpanne' gaat de Hoge Blekker met alle aandacht lopen. Deze duin torent met zijn 33 meter dan ook boven alle andere Belgische duinen uit. Ooit was deze een vast baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken ('blekken' in het plaatselijke dialect). Het natuurfenomeen had prompt een naam.

 

Adres: Zeelaan 303, 8670 Koksijde

 

Zin in zee natuur nieuwpoort

Nieuwpoort: uniek ecosysteem

In het unieke natuurreservaat IJzermonding in Nieuwpoort vermengt het zoete water van de Ijzer zich met het zoutwater van de zee. Het natuurgebied is een walhalla voor allerlei dieren en planten.

 

Adres: Parking aan de Halvemaanstraat. Neem dan overzet naar Nieuwpoort-Bad.

Zin in zee natuur middelkerke

Middelkerke-Westende: duinwandelen met zicht op zee

De Warandeduinen liggen tussen Middelkerke en Westende. Het gebied is ruim 32,6 ha groot, ligt vlak aan zee en is een smalle duingordel die loopt over een lengte van ongeveer 2,2 km en een breedte van 185 m. Langs de verharde paden heb je een mooi zicht over het reservaat. Maar wil je er meer over weten dan kan je in de zomermaanden een geleide wandeling volgen.  Herkenningspunt is de watertoren van Middelkerke.

 

Adres: Sint-Theresiastraat 7, 8430 Middelkerke

Zin in zee natuur oostende

Oostende: een groene long in de stad

Even uitrusten aan de rand van de visvijver in het Maria Hendrikapark of… zelf het ruime sop kiezen met een roeibootje of waterfiets. In hetzelfde park vindt u ook het mooie Spiegelmeer, ideale locatie voor een romantische wandeling of een sportieve jogging. Het Maria Hendrikapark wordt in de volksmond kortweg ‘het bosje’ genoemd.

 

Adres: 8400, Oostende.

 

Zin in zee natuur Bredene

Bredene: lekker actief in 't groen

De grote attractie van het 10 ha grote recreatiepark 't Paelsteenveld zijn de unieke Dahliatuinen waar 250 variëteiten van deze kleurige bloem bloeien. Naast de tuinen is er ook een grote kinderweide, billenkarpiste, labyrint en zijn er nog allerhande recreatieve en sportieve mogelijkheden. Vooral in augustus en september is het park een lust voor het oog.

 

Adres: Kapelstraat, Bredene

Zin in zee natuur De Haan

De Haan-Wenduine: duin+bossen = duinbossen

De Duinbossen strekken zich uit tussen Wenduine en Bredene, zijn goed voor 152 hectare en veel wandel- en ontdekkingsplezier. Je doorkruist immers een afwisselend duingebied met bos, duinstruweel en duingraslanden. De Duinbossenwandelroute (10,3km) toont je de weg.

 

Adres: Koninklijke baan, de Nieuwe Rijksweg of de Driftweg, 8420 De Haan-Wenduine

Zin in zee natuur blankenberge

Blankenberge: vogelpracht langs de kustlijn

De Uitkerkse Polder is een uitgestrekt poldergebeid van 1.400 hectare en een groene oase langs de drukke kustlijn. Tijdens de winter strijken hier duizenden ganzen neer en in de lente barst het dan weer van de verliefde weidevogels. Verborgen kijkhutten laten je al dat moois ongezien bewonderen.

 

Adres: Kuiperscheeweg, Uitkerke/Blankenberge

Zin in zee natuur zeebrugge

Zeebrugge/Blankenberge: kuieren in het Zeebos

Het provinciedomein Zeebos ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge net achter de kustlijn. De aanleg van dit bos was een gemeenschappelijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Blankenberge. Het provinciedomein Zeebos is een jong bos met open ruimte dat erg bloemenrijk is en waar men diverse vogelsoorten kan waarnemen. Recreatieve mogelijkheden : wandelen en natuurobservatie, doorgaande fietsroute die de kustfietsroute met het hinterland verbindt.

 

Adres: Kustlaan, Blankenberge/Zeebrugge

Zin in zee natuur Knokke-Heist

Knokke-Heist: één met de natuur in het Zwin

In 's lands allereerste natuurreservaat geniet je van de eerste rij van het gevecht tussen de natuurelementen en kan je tienduizenden vogels uitgebreid gadeslaan. Een van de laatste stukjes compleet ongerepte natuur. Komt dat zien! Het nieuwe bezoekerscentrum van het 'Zwin' gaat pas open in 2016. Maar in tussentijd kan je natuurlijk wel de Zwinvlakte in Knokke-Heist bezoeken.

 

Adres: Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist

Hier vind je meer tips voor een uitstap in 't groen aan de Kust.

Nog meer tips voor een zalig gezond verblijf aan zee? Lees meer op 'zin in zee'!